Magyar nyelv English version Performan Group

Facet5 Audition - SSC kutatás prezentáció

Számos SSC képviselője érkezett irodánkba október 15-i prezentációnkra, amely során a Psidium OnlineTesztekkel közösen ismertettük az idei SSC kutatás eredményeit. A résztvevők mind egyetértettek abban, hogy egy objektív eszköz nagyban támogathatja munkájukat a kiválasztás során és segítheti a vállalatot a legtehetségesebb munkavállalók beillesztésében és megtartásában.

2015. október 19. · Performan Group hírei · Developmen
Facet5 Audition - SSC kutatás prezentáció

2015 áprilisában indított kutatásunkban négy magyarországi szolgáltató központ, az ESAB, a Givaudan, a Tata Consultancy Services és a Viacom vett részt, amelynek célja az volt, hogy egy új eszköznek, a Facet5 Audition moduljának keresés-kiválasztási használatát testre szabjuk és megvizsgáljuk, mennyiben segítheti a legjobban illeszkedő jelöltek megtalálását.

A Facet5 a big five típusú tesztek közé tartozik, amely a személyiség öt faktorát, valamint ezen túl 13 alfaktorát méri. A mérőeszköz hazánkban már tíz éve jelenlévő megoldás, online kitölthető, egyszerű és átlátható struktúráját Ügyfeleink is nagyon kedvelik, ha egy-egy jelölt személyiségének mérése a cél. A most bevezetendő új modul a teszt eredményeit továbbgondolva képes az adott vállalat igényeire megalkotott felvételi rendszerként működni, amelyben cégünk, a Performan Group is számos további felhasználási lehetőséget lát.

A Facet5 Audition moduljának segítségével egy-egy adott szervezet munkaköri követelményeit testre lehet szabni, meghatározni a 13 alfaktor beállításával a munkaköri mintázatot. Az ilyen módon előre definiált elvárásokhoz mérve minden egyes jelölt illeszkedését látni lehet, akár már az önéletrajzi szelekció előtt.

A kutatásban azt vizsgáltuk, hogyan lehet hatékonyan előre meghatározni azt a személyiségbeli mintázatot, amellyel a nagy eséllyel jól teljesítő munkatársak jellemezhetők. A vizsgálatba bevont szervezeteknél olyan munkaköröket profiloztunk, amelyben nagy létszámban dolgoznak, gyakoriak a felvételek és a nagyarányú fluktuáció. Az adott munkakörökhöz kapcsolódó személyiségbeli elvárásokat a managerek és a HR munkatársak határozták meg. Ezután pedig a munkakörönként kijelölt 3-3 top-performer kolléga tesztelése következett a Facet5-tel. Azokra a kérdésekre kerestük a válaszokat, hogy:

- az elvárásokban szereplő követelmények mennyire jelennek meg a legjobban teljesítők valós személyiségjegyeiben?
- az eredmények alapján mik a sikerkritériumok? Azok mennyiben felelnek meg az előzetes elvárásoknak? Vannak e jól elkülönülő személyiségelvárási típusok az SSC világban?

A kutatás eredményeinek vizsgálata megmutatta, hogy az előzetes vezetői elvárások tartalmilag részben különböznek a legjobban teljesítők személyiségi profiljától. Ebből arra következtetünk, hogy a kiválasztás finomítható és sikeresebbé tehető a Facet5 teszt segítségével, amennyiben pontosabb képpel rendelkezünk a beváláshoz szükséges hard kritériumokon túl (elvárt végzettség, szakmai tapasztalat, nyelvtudás) az adott munkakörben ideális személyiségről is.

A kifejezetten SSC-ken végzett kutatás egy másik fontos dolgot is megmutatott: vizsgálatba bevont több, különböző elnevezésű munkakörök mindössze két klaszter alá besorolhatóak voltak, azaz sikerült kétféle olyan sikerprofilt meghatároznunk, amelyek közösek voltak a különböző SSC szervezeteknél.

A résztvevő cégek képviselői egyetértettek abban, hogy bár számos eszközt alkalmaznak a kiválasztási folyamat során, azokat kiegészítve nagyon nagy segítséget jelent egy objektív teszt, amely további információkkal szolgál a jelöltekről. Az Audition segítségével pedig már akár a folyamat első fázisában kizárhatók azok a pályázok, amelyek személyiségi jellemzőik alapján nem illeszkednek az adott pozícióhoz és szervezethez. Így takarítva meg erőforrásokat és költséget, azokra irányítva a kiválasztási folyamatban a figyelmet, akiknél sokkal nagyobb az esély a sikeres beilleszkedésre és beválásra.

A sikerprofilokon alapuló tesztelésnek a szervezet kiválasztási metódusába történő beépítésével végső soron a fluktuáció is csökkenthető. Az ilyen típusú kutatás-fejlesztés megtérülése pedig egzakt módon visszamérhető, hosszútávon számottevő költségcsökkentést eredményezhet. Terveink szerint folytatjuk a kutatást, a rendszer pilot bevezetését tervezzük több SSC partnerünknél, valamint más területek felé (IT, gyártás, bank, kiskereskedelem) is kiszélesítenénk a Facet5 Audition modul fejlesztését.

A kutatást ennek megfelelően olyan szervezeteknél folytatjuk, ahol:

- azonos személyiség-elvárásokhoz relatív nagy létszámú munkavállaló kiválasztása kapcsolódik évente;
- kiemelten nagy jelentősége van a munkaerő-megtartás növelésének;
- vagy nehezen lehet mennyiségileg a keresett munkaerőt megtalálni;
- vagy nagyon specifikus munkaerőt keresnek, amiből nagyon kevés van;
- vagy nagyon nagy a fluktuáció, aminek a csökkentése jelentős költségmegtakarítással járhatna.

Önt is érdekli, hogy a fluktuáció csökkentésére milyen alkalmas megoldásokkal rendelkezünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!


 

Kapcsolódó cikkek

 
LinkedIn Facebook