FB pixel

Online tesztek

Melyik a legjobb mérési eszköz?

Projektjeink többségében, legyen az munkatárs-keresés vagy -fejlesztés, ez visszatérő kérdés ügyfeleink részéről. Erre a kérdésre akkor lehet megfelelő választ adni, ha tudjuk milyen céllal és különösen, hogy milyen terület mérésére szeretnénk a kiválasztott eszközt használni. Ezért mi is a felhasználók szempontjából vizsgálva igyekszünk segítséget nyújtani a választáshoz!

A leggyakrabban mérni kívánt területek, amelyekre rendelkezünk megoldásokkal: személyiség-, kompetencia-, viselkedés-, motivációs tényezőket és tudást mérő eszközök.

online test

Kompetenciakártya-rendszer – kompetenciarendszer építése

Ez az eszköz még nem maga a mérés, hanem annak megalapozását, előkészítését segíti. Ez az igény akkor merül fel a leggyakrabban, amikor egy vállalat elhatározza, hogy kompetenciákra építi a HR-rendszerét, vagy olyan új funkciók, munkakörök jelennek meg a szervezetben, amikhez még nem hoztak létre külön kompetenciaszetteket.

Ezeknek a kompetenciaszetteknek a meghatározásához számtalan módszer áll rendelkezésre. Mi azért használjuk a kompetenciakártya-rendszert, mert ezzel valamennyi iparág, valamennyi tevékenysége lefedhető, függetlenül a hierarchiarendszertől, szervezeti felépítéstől. Kártyarendszerünk 38 kompetenciát használ, részletes definícióval, kategóriákka, valamint a kompetenciák felismerésére szolgáló viselkedésmintákkal. A kompetenciakártya-rendszerrel egyszerűen összeállíthatóak vállalati kompetenciakönyvtárak, és pontosan feltölthetőek adott munkakörök is, ezzel válik a kompetencia a HR-rendszerek gyakorlatban is használható alapkövévé.

Kiválasztáshoz és fejlesztésekhez használt megoldások

Facet 5 „Big five” típusú teszt

 

Bárcsak minden jelentkezőt tesztelhetnénk,

ráadásul egyszerűen és költséghatékonyan!

Így egyrészt nem szalasztanánk el olyan jelölteket, akikben az interjúval nem megtalálható, számunkra kulcsfontosságú képességek, készségek rejlenek. Másrészt nagyban növelné a kiválasztás hatékonyságát, ha már csak azokkal a jelöltekkel kellene továbblépnünk az interjúra, akik a legalkalmasabbak az adott pozíció betöltésére. Ha Ön is költséget és interjúórákat szeretne megtakarítani, ezt a megoldást Önnek találták ki!

A Facet 5 „Big five” típusú tesztes megoldással a következő lépésekre bonthatja a kiválasztási folyamatot:

  • Elő-szelekció: olcsó riporttal szűrve mindenkit, hozzájut a legfontosabb információhoz, kik a legalkalmasabb jelöltek, kikkel kell továbblépni. (letölthető mintariport)
  • Interjú riport: újabb teszt kitöltése nélkül segítünk abban, hogy a továbbjutott jelöltekkel kapcsolatban, hogy milyen területet, témákat kell alaposan körüljárni az interjún. (letölthető mintariport)
  • Részletes riport: a kiválasztásnál személyiség- és kompetenciaalapon is megnézheti a jelölt illeszkedését az előzetesen összeállított kompetenciaprofilhoz. (letölthető mintariport)


Ezen túl, a Facet 5 jól ismert hagyományos riportjai is elérhetőek nálunk, amellyel teljes személyiségképet (letölthető mintariport), részletesebb, bővített személyiségképet (letölthető mintariport), vagy csoportos mérések eredményeit (letölthető mintariport) is tudjuk egy diagramban ábrázolni.

big5 teszt
Sales test

Sales területen dolgozók vizsgálata

 

Az értékesítési területen dolgozó kollégák vizsgálata általában azért nehezebb, mert nem csak kompetenciákat szeretnénk mérni, hanem már korábban kiemelkedően teljesítő értékesítők profiljához is szeretnénk hasonlítani a jelölteket. A leggyakoribb ilyen „benchmark” profilok: FMCG (továbbá bank, biztosítás stb.) „tömeges” értékesítő, értékesítési tanácsadó (konzultatív értékesítő, különösen nagy értékű beruházások és szolgáltatások értékesítésénél), és ügyfélmenedzser.

Letölthető mintariportok: Sales előszűrési mintariport, Sales rövid mintariport, Sales kombó mintariport.

A fenti „benchmark”-okra rendelkezünk referenciaprofilokkal, amik megkönnyítik az összehasonlítást, és a vállalat számára a döntést a különbségek alapján arról, hogy felvegyék-e a jelöltet.

A sales munkatársak beválását, hogy milyen gyorsan tudnak értékesíteni, erősen befolyásolja az, hogy milyen gyakorlati vagy tréningezett tudásszinttel rendelkeznek. Ennek a megismerésében segít az „Értékesítési tudást” mérő tesztünk (letölthető mintariport). A teszt külön is használható, de a nagyobb beválási arány miatt javasolt együttes használata a sales személyiség teszttel.

Természetesen mindkét eszköz alkalmas arra, hogy fejlesztési folyamatokban is használjuk elő- és utómérésekre is. Ezekhez a folyamatokhoz olyan szakképzett tréner kollégánk is rendelkezésre áll, aki ezeknek a teszteknek a szakértőjeként tud segíteni a csapat sikeres felkészítésében.

Saját vállalati kompetenciák vizsgálata

 

Ha a vállalat kompetenciaalapú kiválasztási folyamatot alkalmaz, akkor a tesztrendszerünkben szereplő 38 kompetenciából maximum 8 kulcskompetenciát tetszőlegesen kiválasztva, a keresési folyamatot az adott munkakör kompetenciaprofiljához igazítva tudjuk lebonyolítani. Ennek köszönhetően bármelyik vállalat kompetenciamodellje megfeleltethető a teszt által használt modellnek, így a kiválasztás munkakörönként egyedi kompetenciaprofillal, pontos mérésekkel és rendkívül gazdaságosan elvégezhető.

A kompetenciaalapú mérések támogatják a fejlesztéseket is. Ilyen esetekben akár személyiség oldalról, akár kompetencia oldalról is tervezhetőek a képzések. Tesztjeink kiinduló- és visszamérési pontjai lehetnek bármely fejlesztési folyamatank pl. kulcspotenciálok, talent-ek azonosításának, és ennek köszönhetően a a fejlesztési folyamatok is kompetencialapon szervezhetőek.

Vezetői utánpótlás tervezés és vezetői fejlesztések (coaching, tréning) elő- és utómérésének kedvelt eszközei a 360 fokos kérdőívek. Letölthető mintariportok: ManagerView mintariport, LeaderView mintariport, EQ360 mintariport.

Ezek alkalmazásával a vezető teljes vállalati környezetéből kaphat visszajelzést arról, hogy az előzetesen kiválasztott kompetenciákban hogyan látják viselkedését mások. A kiválasztott kompetenciák lehetnek egy adott vállalat saját kompetenciái vagy „benchmark” kompetenciák. Az írásbeli riport minden esetben összesített, anoním, és ugyanakkor szervezeti viszony szerint csoportokra bontott, szöveges és grafikonos visszajelzést tartalmaz.

komptencia

Viselkedési stílusok vizsgálata

Viselkedési stílusok vizsgálatára a jól ismert DISC-rendszerek közül az egyik leginkább objektív és független mérőskálákkal működő típust használjuk. A DISC kiválóan alkalmazható egyénileg önismereti, kommunikációs, konfliktuskezelési helyzetekre, vagy csapatban szerepek, feszültségek feltárására és a különbségek megismerése után ezek fejlesztésére. Letölthető mintariportok: DISC rövid mintariport, DISC részletes mintariport, DISC csoport mintariport.

A viselkedési stílusok rendkívül könnyen érthető, transzparens rendszerét érdemes kiegészíteni a személyes attitűdök és motivációk rendszerének mérésével, hogy ne csak azt lássuk, hogy milyen viselkedési jellemzők írják le működésünket, hanem annak mozgatórugóit is lássuk. Az üzleti motivációk mérésére szolgáló rendszerünkkel – Business Motivators - a DISC nagyon jól kiegészíthető, sőt a DISC mérési területei közül mind az egyéni, mind pedig a csoportos riportok is támogathatóak motivációs térképekkel (letölthető mintariport).

A legalkalmasabb tesztes mérési megoldásokat keresi?

Mondja el nekünk, milyen területen van szüksége mérésre, és segítünk megtalálni a megfelelő megoldást!