Asszertív kommunikáció

„A jó beszélgetés olyan, mint a miniszoknya; elég rövid ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődést, de elég hosszú ahhoz, hogy lefedje a lényeget.” 

Örökzöld téma, hogy milyen fontos a „jó kommunikációs készség” az üzleti és a magánéletben egyaránt. De mit is jelent valójában jól kommunikálni? Az alábbiakban két fontos alappillérről lesz szó, ami segít abban, hogy jobb beszélgetőtárssá válhassunk.


Asszertivitás


A hatékony kommunikáció egyik világszerte legelterjedtebb szinonimája az asszertivitás. A szó a személyes határokat tiszteletben tartó, nyertes-nyertes alapelvű kommunikációra utal, ahogyan ezt latin tőszava az ’asserere’ (jelentése: jogot formálni, megerősíteni, fenntartani) is jól jelzi.


“Kimondhatjuk, amit úgy érezzük ki kell mondanunk. Finoman, de asszertíven elmondhatjuk a véleményünket. Szükségtelen ítélkezni, vádolni, érzéketlennek vagy kegyetlennek lenni, amikor a saját igazságunkról beszélünk”―Melody Beattie


Az asszertív kommunikáció se nem agresszív, se nem passzív, tiszteli az egyén és a másik személy határait, felségterületét. Feltételezi továbbá a közös célt, hogy egyeztetés útján mindkét fél számára előnyös megoldást találjanak vitás kérdésekben. Az asszertív kommunikációnak számtalan technikája van, mely képzések útján elsajátítható és az élet minden területén alkalmazható.


A hallgatás művészete


Ideális esetben egy beszélgetés hallgatás és beszéd dinamikus egyensúlyából áll. Azonban hallgatni nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Stephen Covey amerikai tréner, előadó, író remekül fogalmazta meg az alapvető problémát:


„Legtöbbünk nem azzal a szándékkal hallgat, hogy megértse, mit mond a másik, hanem azzal a szándékkal, hogy válaszoljon.”


De miért van ez így? Miért nem vagyunk képesek az aktív hallgatásra? Egyrészt amíg a másik beszél azon gondolkodunk, hogy nekünk milyen hasonló élményünk volt, mi mit javaslunk; és amint lehetőségünk adódik ki is fejtjük az álláspontunkat. Hiszen, amikor „Én” beszélek, akkor „Nálam” van a gyeplő, Én irányítok, olyan irányba terelhetem a beszélgetést, amilyenbe nekem kényelmes.


Az asszertivitás és az aktív hallgatás készség, ami elsajátítható, tanulható, és aztán az élet minden területén hasznosítható. Sok önfejlesztő könyv kapható a témában, ám az egyik vitathatatlanul leghatékonyabb formája ezek elsajátításának egy csoportos képzés. A tanulás ezen formájának egyik nagy előnye, hogy szituációs gyakorlatokkal gyakorolhatjuk az újonnan elsajátított ismereteket. Továbbá a tréner és a csoport tagjai azonnali visszajelzést adhatnak számunkra, ami tovább csiszolja a technikánkat.