Beillesztési coachingAz újonnan kinevezett, vagy kívülről a cégbe kerülő vezető elé számos lehetőség, ugyanakkor legalább annyi veszély is tárul. A külső forrásból biztosított vezetőnek meg kell ismernie magát a szervezetet, annak felépítését, hierarchiáját, kultúráját, és új kapcsolatokat is ki kell építenie munkatársaival. A cégen belürőll kinevezett vezetőnek ebből a szempontból kevesebb kihívással kell szembenéznie, azonban neki is azonosulnia kell új pozíciójából származó szerepkörével, feladataival, felelősségeivel.

Fontos a kinevezéssel járó veszélyek, kihívások, problémás területek azonosítása, az ezek alapján történő célkitűzés és cselekvés. A beillesztés célja, hogy a coaching végére a coachee átlássa a szervezet struktúráját, megismerje és elsajátítsa a szervezeti kultúra elemeit, azonosuljon a vállalat értékeivel, valamint képes legyen arra, hogy munkatársaival teamként működjön együtt.

Az első néhány hét időszaka kulcsfontosságú az új munkavállaló életében. Mind a munkáltató, mind az új munkatárs közös érdeke a mielőbbi beilleszkedés a vállalati folyamatokba. A coaching folyamat elsősorban vezetők esetében meggyorsíthatja és eredményesebbé teheti a beilleszkedés időszakát.

De mit is nevezünk beillesztésnek?

Röviden az új munkatárs integrálását. Számos vállalat esetében ez a HR által szabályozott és szervezett formában zajlik, melynek során megismertetik az újonnan belépő kollégákat a céggel (történet, piacok, termékek/szolgáltatások, vevők, versenytársak stb.), a vállalati vízióval/misszióval, szervezeti egységekkel, szokásokkal, belső szabályzatokkal stb. bevezető tréning vagy mentoring rendszerrel és/vagy orientációs kézikönyv formájában.

Miért van szükség erre a folyamatra?

Mind a vállalat, mind az új munkatárs közös érdeke a mielőbbi beilleszkedés a vállalati folyamatokba. Elsősorban vezetők esetében egyre nagyobb a nyomás és versenyfutás az idővel: minél hamarabb hadra fogható legyen, minél gyorsabban vigyen véghez valamilyen előnyös változást a vállalat számára, gyakran már egy változási folyamat közepére érkezik. A kiválasztási folyamaton kívül a beillesztésre fordított munka minősége mutatja meg kézzelfoghatóan a vállalati kultúrát és munkáltatójának a humán erőforrás-gazdálkodással kapcsolatos értékeit és gyakorlatát. A beillesztésre fordított figyelem tehát kétszeresen is megtérül: a gondos beillesztés gyors önálló teljesítmény mellett, pozitív érzelmeket kelt, erősíti az azonosulási kedvet és a motivációs szintet - munkájával, hozzáállásával ezt viszonozza az alkalmazott.

Mit tud ehhez hozzátenni egy coach?

Az egyéni fejlesztés során a coach támogatni tudja a vezetőt abban, hogy gyorsabban sajátítsa el az adott vállalatra jellemző tudást, és hamarabb akcióba tudja ezt fordítani. A vezető könnyebben találja meg az új fókuszt, tudatosabban és tervezettebben fog bele elképzelései megvalósításába. Emellett segítséget nyújthat a folyamat stresszkezelésben is: a kezdeti akadályok leküzdéséhez, a kiemelkedő elvárásoknak való megfelelés és a kezdeti fokozott munkatempó után következő kifáradás következtében fellépő stressz kezelésében.