Nem Mikor kérjek karrier coachingot?csak pályaválasztáskor vagy az első munkahelyünk megtalálásakor kerülünk abba a helyzetbe, hogy döntenünk kell, milyen irányba folytassuk a szakmai életünket.

A karrier coaching jellegzetessége, hogy a coachee döntési helyzet előtt áll: abban az esetben is, ha cégen belüli előrelépést szeretne elérni, de még inkább akkor, ha váltana - új munkahelyet szeretne, vagy esetleg teljesen más irányban folytatná tovább pályáját.

A coaching egyik legfontosabb momentuma az okok feltárása, ugyanis előfordulhat, hogy a coachee előre eltervezett céljai nincsenek teljes összhangban azzal, amire valóban szüksége van - enélkül fennállna a veszélye annak, hogy továbbra sem találja meg a számára legmegfelelőbb munkahelyet. A váltáshoz, továbblépéshez szükség van arra, hogy a coachee lássa, miként jutott el arra a helyre, ahol most éppen tart. A múltbéli tapasztalatok, a kapcsolatrendszerek, családi körülmények, értékek elemzése, és az ezekkel összeegyeztetett jövőbeli tervek készítése, célok kitűzése alapjaiban határozzák meg a karrier coaching folyamat sikerességét.